Spoorzoeken


Net zoals wij mensen overal op het internet sporen achterlaten over onze bezochte websites, laten veel dieren ook sporen achter in de natuur. Op deze manier kun je ze dus nog altijd terugvinden als je ze nergens ziet! Maar hoe herken je deze sporen? Lees de tekst onder de foto's en klik op de foto's voor meer info om erachter te komen!

Pootafdrukken

 

Zoogdieren

Vos (Vulpes vulpes)

Een vossenspoor is te herkennen aan meerdere dingen. De pootafdruik van de vos is bijvoorbeeld vaak kleiner dan die van de gemiddelde hond. Ook lopen vossen vaak in een rechte lijn terwijl een hond vaak rondscharrelt en dus zigzaggend loopt. De poot van een vos heeft net als de wolf meer een druppelvorm terwijl die van de hond vaak breder is.

Ree (Capreolus capreolus)

De sporen van evenhoevigen zoals herten, reeen en everzwijnen zijn redelijk makkelijk te onderscheiden van die van andere dieren. Deze dieren hebben namelijk hoeven met 2 tenen in plaats van de gebruikelijke +/- 4 tenen die zoogdieren meestal hebben.

Haas (Lepus europaeus)

De pootafdrukken van hazen en konijnen zijn te herkennen aan de grote pootafdrukken vooraan en achter 2 kleine afdrukjes. Dit komt door hoe de konijn en haas zitten wanneer ze door het veld huppen.

Vogels

Fazant (Phasianus colchicus)

Deze sporen zijn kenmerkend voor vogels die veel tijd op de grond besteden zoals fazanten, merels en reigers. Ze zijn te herkennen aan het feit dat ze poot voor poot lopen net als mensen dat doen. Dit zijn overduidelijk fazantensporen aangezien er geen vierde teen (de achterteen) te zien is. Bij dieren zoals de merel en de kraai is dit wel het geval.

Canadese gans (Branta canadensis)

De sporen van ganzen en eenden zijn makkelijk te herkennen aan de zwemvliezen tussen de tenen!

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)

Sporen van vogels die veel tijd in bomen besteden, zoals meesjes, zijn te herkennen aan de afdruk van twee pootjes naast elkaar. Dit komt doordat deze vogels vaak huppen in plaats van lopen.

Reptielen en Amfibieën

Groene kikker (Pelophylax)

Kikker sporen zijn gemakkelijk te herkennen aan de vier tenen bij zowel voor als achterpoten en natuurlijk de zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten.

Zandhagedis (Lacerta agilis)

Deze snelle hagedisjes laten een spoor achter dat vaak een beetje zigzagt. Soms is er tussen de pootafdrukken ook een lijn te zien, dit is het spoor van de staart

Adder (Vipera berus)

De sporen van een slang zijn redelijk gemakkelijk te onderscheiden van andere dierensporen, ze hebben namelijk geen poten! Dit betekent dus dat ze ook geen pootafdrukken achterlaten. Wat ze wel achterlaten is een spoor dat gemaakt wordt door de bewegingen die de slang maakt wanneer hij vooruit beweegt.

Ontlasting

 

Konijn ontlasting

Braakbal uil

Ree ontlasting

Vos ontlasting

Overig

 

Kraai (Corvus corone)

Dit zijn opvliegsporen van een kraai. Andere vogels zoals de fazant maken deze sporen ook. Deze ontstaan in de sneeuw omdat de vogel met zijn vleugels neerslaat om weg te vliegen. Ook met landen kunnen zulke sporen ontstaan.

Ree (Capreolus capreolus)

Herten en reeën verliezen in het najaar hun gewei. Dit gewei raken ze kwijt door het tegen bomen aan te schuren zodat het beetje bij beetje los laat. Dit is wanneer ze klaar zijn wel erg goed te zien aan de boom, zoals je op de foto kan zien!

Everzwijn (Sus scrofa)

Iedereen weet dat varkens ervan houden om in de modder te wroeten. Zwijnen houden hier ook erg van, vooral omdat dit wroeten in de bodem voor hun een manier is om voedsel te vinden. Dit wroeten maakt natuurlijk nogal een bende en dat valt te zien!

Adder (Vipera berus)

Slangen en andere reptielen vervellen eens in de zoveel tijd. Dan groeit er onder hun oude huid eigenlijk een nieuwe huid en wanneer deze af is , laat de oude huid los en wordt deze gedumpt.

Bronnen afbeeldingen: werkgroepwolf.nl, maxvandaag.nl, vroegevogels.bnnvara.nl, zoogdiervereniging.nl, footo.nl, dierenkliniekzuilen.nl, pixabay.com, wikipedia.org, diersporengieds.nl, deurne.nl, naturetoday.com