Planten herkennen 


Belangrijke termen


Bloemen


Dichasium

Schermbloem

Schijnkrans

Bloem anatomie

(kelkblad, kroonblad etc)

Buisbloem

Opbouw vlinderbloemigen

Blad


Rozet

Afwisselend

Tegenover elkaar staand

Krans

Steunblaadjes

Families


Ranonkels (Ranunculaceae)

boterbloem

Blad is afwisselend en gemixt. de bloem bevat 3 tot 5 kelkbladen en 3 of meer kroonbladen. De bloem bevat heel veel meeldraden en de vruchten zijn dopvruchten, kokervruchten en soms bessen.

Rozen (Rosaceae)

bramen

De bladeren zijn afwisselend en aan de basis van het blad zitten steunblaadjes. De bloemen bevatten meestal 5 blaadjes en de vrucht kan een dopvrucht zijn maar ook een kokervrucht en soms een bes.

Geraniums (Geraniaceae)

ooievaarsbek

bladeren zijn afwisselend of staan tegenover elkaar en bevatten steunblaadjes. de bloem bevat 5 bloemblaadjes en kelkblaadjes. Er zijn 10 meeldraden aanwezig in 2 groepjes van vijf. De kleur is roze of paars maar nooit geel. de vrucht is gesnaveld en kan verward worden met een boontje.

Vlinderbloemigen (Fabaceae)

Vogelwikke

De bladeren afwisselend met steunblaadjes. De bloemen zijn symmetrisch en bestaan uit 1 groot bovenblad (vlag), 2 zijblaadjes (zwaarden) en nog 2 blaadjes daaronder (keel). Daarnaast bevat het 5 tot 10 meeldraadjes en is de vrucht een boon.

Duizendknoop (Polygonaceae)

zuring

Simpele afwisselende bladeren. Bevat tuitjes (2 velletjes rondom een knoop). De bloemen zitten vaak in een soort tros en de vrucht is een dopvrucht

Violen (Violaceae)

viooltjes

Simpele bladeren met steunblaadjes. bloemen zijn symmetrisch en bisexueel. De bloem bevat 5 kelkblaadjes en 5 blaadjes, Waarvan het laagste blaadje naar achter gericht is met een spoor. De vrucht is een soort doosje met 3 kleppen.

Ruwbladigen (Boraginaceae)

ossentong

smal en simpel afwisselend blad. Het handigste om deze soorten te herkennen zijn de harige bladeren. De bloemen zitten samen in de vorm van een schicht. De bloemblaadjes vormen een soort buisje met vaak haartjes of schubben op de keel (onderkant) van het buisje.

Sterbladigen (Rubiaceae)

kleefkruid

Bladeren zitten in kransen, ofwel in ster vorm, en de bloemen bevatten 0 tot 4 kleine kelkblaadjes en 4 tot 5 gewone blaadjes die samengevormd zijn tot een buisje. De bloemen zijn vaak wit tot creme kleurig en vormt uiteindelijk een 2-delige splitvrucht of een bes.

Plantago

weegbree

simpele bladeren die allemaal voortkomen uit een plek. De bloemen zijn vaak bruinachtig van kleur en bevatten 2 tot 4 kelkbladeren en 2 tot 4 broonbladeren samengevormt tot een buisje.

Kruisbloemen (Brassicaceae)

Kool

afwisselende bladeren met veel bladeren in een rozet aan de bodem. De bladeren van de bloemen vormen kruizen en bestaan dan ook altijd uit 4 kroon- en 4 kelkbladeren die later een vrucht vormt met een snaveltje (een hauwtje). 

Lipbloemen (Lamiaceae)

Brandnetel

De stengel van deze planten is bijna altijd vierkant. Ze zijn geurend en de bladeren staan tegenover elkaar. De bloem bevat 5 tot 10 blaadjes waarvan 2 samengesmolten zijn tot de bovenlip en 3 samengesmolten zijn tot de onderlip. Bloemen zitten vaak in een schijnkrans.

Schermbloemen (Apiaceae)

Fluitekruid

Planten uit deze familie zijn goed te herkennen aan hun schermbloemen. Deze bloemen zitten vaak in zo'n vorm dat als je ze op de kop houd het wel wat weg heeft van een paraplu geraamte. Deze planten zijn ook vaak geurend. 

Composieten (Asteraceae)

Paardebloem

De bloemen van deze planten zijn vaak heel klein en samen gegroepeerd in hoofdjes. Er zijn 2 soorten bloemen: buisbloemen en lintbloemen. Een voorbeeld van een lintbloem is de paardenbloem. Bij een buisbloem zie je eigenlijk bijna geen bloemblaadjes maar is het "hart" van de bloem heel groot. Dit "hart" zijn dan eigenlijk allemaal kleine bloemetjes zo samengedrukt dat ze allemaal buisjes vormen.

Anjers (Caryophyllaceae)

anjer

Bladeren van deze plant staan vaak recht tegenover elkaar op de stengel. Bloemen zitten in een dichasium vorm aan de stengel. Bloemen zijn soms tweehuizig.

Bronnen afbeeldingen:  wikiwand.com, aartsbijengroen.nl, stadsplantenbreda.nl, wilde-planten.nl