In menig sprookje komt hij voor: de vos. Hier wordt hij vaak afgebeeld als de slinkse schurk die andere dieren dood en erg sluw en gemeen is. Echter, doet dit imago de vos wel eer aan? In de natuur blijkt namelijk dat dit mooie dier inderdaad zeer intelligent is, maar vooral ook zeer opportunistisch. Dat wil zeggen: als er een makkelijke prooi te halen valt gaat hij daar voor in plaats van een prooi waar hij meer energie in zou moeten steken. Dit heeft hem een slechte reputatie opgeleverd bij kippenhouders. Maar zeg nou zelf, als jij de keuze had tussen een kant-en-klare-maaltijd of 3 uur in de keuken staan kies je soms toch ook voor kant-en-klaar? Een ander argument dat altijd gegeven wordt is dat de vos de weidevogels pakt. Natuurlijk pakt een vos wel eens een weidevogel of haar eieren, maar dit is niet in zulke mate dat de soorten hier uitsterven. Dit heeft hele andere oorzaken, zoals het verlagen van het grondwaterpeil en het verdwijnen van kruidige weilanden.

Jacht

Er wordt dus nog steeds op deze dieren gejaagd in Nederland, maar ze jagen zelf ook! Prooidieren bestaan onder andere uit hazen, eieren, vogels, maar ook bruine ratten bijvoorbeeld! Hij helpt dus soms ook een handje mee in de ongedierte bestrijding. Ook aas, bessen, gevallen fruit en afval worden gegeten. Het is maar net wat er voorbij komt voor de vos. Zo zal hij in het voorjaar meer eieren en jonge haasjes en kuikens eten, terwijl hij in het najaar ook smult van bessen en gevallen fruit. Het jagen op hun prooi doen ze op verschillende manieren. Soms besluipen ze de prooi van achteren. In andere gevallen gaan ze er in een sprint achteraan. Holen van muizen etc worden uitgegraven en eieren houd hij vast tussen de voorpoten terwijl hij deze doorboord met zijn hoektanden. 

Aanpassingsvermogen

Qua voedsel is de vos dus niet zo kieskeurig: wat er voorbij komt daar maakt hij gebruik van. Maar ook in andere dingen maakt het de vos niet zoveel uit. Zo is het leefgebied van de vos behoorlijk divers en komt hij voor over het volledige noordelijke halfrond: van de USA tot aan Japan. Het enige wat ze tegen lijkt te houden is de temperatuur, te koud of te warm vinden ze namelijk niet erg fijn. Je kan ze verder vinden in bossen, moerassen, heidevelden, agrarisch gebied en zelfs in steden komen ze steeds meer voor! In Londen lopen de vossen bijvoorbeeld gewoon door mensen hun tuinen en kan je ze zomaar voor je achterdeur zien zitten! Ook verblijfplaatsen zijn niet lastig. als het maar een beetje beschut is zoals onder een struik vinden ze het al een prima plek voor een dutje. Er geldt wel 1 uitzondering: drachtige vrouwtjes en vrouwtjes met jongen slapen in een hol in plaats van boven de grond. Dit aanpassingsvermogen is waarschijnlijk ook de reden dat deze soort het zo goed doet, ze vinden namelijk altijd een manier om te overleven.