Als het woord vlinder valt denkt men vaak al snel aan soorten zoals de dagpauwoog en het koolwitje. Daarna gaat men nog eens denken over nachtvlinders, motten. Maar er bestaan ook nog microvlinders! Microvlinders zijn vlindersoorten die erg klein zijn, vandaar ook de naam micro. Microvlinders zijn er in allerlei kleuren. Het onderscheid tussen micro en macro vlinders is echter vaak een beetje onduidelijk als sommige microsoorten bijna even groot zijn als macro soorten. Wil je meer leren over deze vlindertjes? klik dan hier voor de website van microlepidoptera of klik op de afbeelding van de vlinder.

Muntvlinder

Het muntvlindertje is een microvlinder die erg algemeen in je tuin voorkomt. Veel mensen zien haar echter niet omdat ze over het algemeen nachtactief is. Ze legt haar eitjes op kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld munt, als de naam ook doet vermoeden. Andere populaire waardplanten zijn ook wel tijm en wilde marjolein. De vlindertjes zijn te vinden van april tot oktober. De rups spint vaak een blaadje samen om een klein holletje te maken waar die veilig is voor roofdieren.

Muntvlindertje (Pyrausta aurata)

Sneeuwwitte vedermot

De sneeuwwitte vedermot dankt zijn naam aan het feit dat hij sneeuwwit is, maar wanneer men goed kijkt naar zijn vleugeltjes kan men ook zien dat het erop lijkt alsof er allemaal veertjes aan zitten. Vandaar de naam vedermot. Deze vlinder is nachtactief maar overdag ook relatief makkelijk te vinden tussen begroeiing. Hij drinkt vooral  nectar van koninginnenkruid en boerenwormkruid. Rupsjes van deze nachtvlinder zijn te vinden op de winde, in de volksmond ook wel pispotje genoemd.

Sneeuwwitte vedermot (Pterophorus pentadactyla)