Lieveheersbeestje


Hansje pansje kevertje is een rijmpje wat je vroeger misschien wel van je moeder gehoord hebt. Dit rijmpje gaat natuurlijk over het lieveheersbeestje. Dit kevertje is zo geliefd dat ie zelfs vernoemd is naar Maria, de moeder van Jezus. Maar wat veel mensen niet weten is wat dit kevertje eigenlijk doet en hoe niet onschuldig hij is.

Levenscyclus

Het lieveheersbeestje begint als een eitje. Deze eitjes worden vaak onderop een blaadje gelegd, beschut van roofdieren. Uit dit eitje komt een larve. Deze larve lijkt totaal nog niet op een lieveheersbeestje. Wanneer de larve genoeg bladluizen gegeten heeft, gaat hij verpoppen. Dit doet hij op eenzelfde soort manier als de vlinder. Hij maakt een pop om zichzelf heen en transformeert hierbinnen in langzaam maar zeker naar een lieveheersbeestje zoals wij hem kennen. 

Regenboog

Iedereen kent het rode lieveheersbeestje met zwarte stippen wel, maar wist je dat ze in allerlei verschillende kleuren voorkomen wereldwijd? Ze zijn te vinden in het geel, oranje, groen, blauw en zelfs zwart. En dan zie ik je denken is dat het enige? Natuurlijk niet want hun stippenpatroontje kan ook extreem variëren. Sommige hebben stippen, anderen strepen en weer andere soorten hebben helemaal niks. 

Bladluis bestrijden

Lieveheersbeestjes lijken lief en schattig, maar het zijn eigenlijk ijskoude moordenaars. Dit kevertje vermoord in zijn leven gemiddeld wel 5000 bladluizen en wanneer ze echt hongerig zijn kunnen ze er wel 50 op een dag eten. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo handig? Nou die bladluizen knagen graag aan jouw mooie bloemen en je nuttige moestuintje. Dus zonder deze lieveheersbeestjes is er een enorm overschot aan bladluizen die schade aanrichten aan je planten. De kevertjes doen eigenlijk hetzelfde als jagers in Nederland doen: populatie beheer.