Spinnen


Wat is een spin?

Ondanks wat meeste mensen denken is een spin geen insect. Een insect heeft namelijk 6 poten en spinachtigen en schorpioenen hebben er 8. Ze behoren dus tot een totaal andere familie. Maar ze vallen wel net als insecten onder de ongewervelden omdat ze geen botten hebben. In plaats van een skelet in het lichaam, is het buitenste laagje van hun lichaam hun skelet. Dit noemen ze ook wel een exoskelet. Dit exoskelet vervellen ze, wanneer ze gaan groeien. Zo denk jij misschien dat daar een dood spinnetje ligt, maar is dat gewoon een oud exoskelet.

 

Bron afbeelding: veluwezoominbeeld.nl

Rol in het ecosysteem

Spinnen dragen bij aan een hele belangrijke rol in het ecosysteem. Ze jagen namelijk op allerlei soorten ongedierte zoals muggen, vliegen en soms zelfs wespen die in het web vast komen. Iedere soort jaagt weer op een eigen manier. De kruisspin bijvoorbeeld maakt een web waar de insecten in vast kleven. Vervolgens voelt de spin het web trillen en weet hij precies waar hij moet zijn in het web!

Een ander voorbeeld is de springspin. Deze spin maakt geen web, maar jaagt juist en vangt zijn eigen prooi. Hij laat nog wel 1 webdraadje aan zijn uiteinde hangen zodat als hij mis springt, hij niet te pletter valt.

De gewone Kameleonspin neemt het nog een stapje verder. Deze spin zit namelijk op bloemen en veranderd zijn kleur naar die van de bloem. Dan wacht hij rustig af totdat er een insect de bloem komt bestuiven en slaat hij toe. Wat de meeste spinnen wel gemeen hebben is dat wanneer ze hun prooi gevangen hebben, ze deze gelijk gif inspuiten waardoor de prooi een soort van verdoofd is.

Bron afbeelding: Marie-Christine Guégan, waarneming.nl

soorten

Kruisspin

De kruisspin (Araneus diadematus) is misschien wel de meest bekende spinnensoort in Nederland. Je kan ze makkelijk herkennen aan het kruis op hun achterlijf en de grote webben die ze in de herfst maken. De reden dat je er in de herfst zoveel ziet ineens komt omdat ze dan pas volwassen en groot zijn. 

Schorsmarpisse

De Schorsmarpissa (Marpissa muscosa) is een spinnetje die je snel ziet op muren, ramen en kassen. Ze houden er namelijk van om lekker op te warmen in het zonnetje. De schorsmarpissa is een springspin. Dit houd in dat ze heel goed kunnen springen en hun prooi dan ook letterlijk bespringen. 

De gewone kameleonspin

De gewone kameleonspin (Misumena vatia) is vooral te vinden op planten en dan specifiek op bloemen. Ze kunnen net als een kameleon de kleur van de bloem overnemen, zodat ze goed gecamoufleerd zijn. Dit gehele process duurt echter wel een paar dagen. Op deze bloem wacht de spin rustig af totdat er een prooi langskomt op de bloem. Wanneer de prooi niksvermoedend nectar loopt te verzamelen, pakt de spin hem en injecteert zijn gif.

De wespspin

De wespspin zit vaak in bermen en graslanden langs paden. Hier jagen ze op insecten die in hun web belanden. De spin die je vaak vind is het vrouwtje. Het mannetje is namelijk een stuk kleiner en veel lastiger te vinden. Daarnaast is het niet ongewoon dat het mannetje na het paren in het web van het vrouwtje beland als een maaltje om aan te sterken.

Tuinwolfspin

De tuinwolfspin (Pardosa amentata) heeft het woord wolf in haar naam, omdat ze net als een wolf achter haar prooi aanjaagt. Ze maakt dus geen web. Een leuk feitje over wolfspinnen is dat het vrouwtje de eizak ,en later ook de jongen, op haar rug met zich meedraagt. 

Huiszebraspin

De huiszebraspin (Salticus scenicus) houd net als de meeste springspinnen er erg van om op door de zon opgewarmde muren te zitten. Hier jaagt hij op prooien die hij met zijn krachtige achterpoten bespringt. Snachts trekt de spin zich terug in een eigen gesponnen holletje waar hij veilig zit voor roofdieren.

Waterspin

De waterspin (Argyroneta aquatica) is wel een heel bijzonder spinnetje. Ze is namelijk de enige spinnensoort die onder water kan duiken. Dit doet ze met behulp van haar eigen luchtbelletje gemaakt van spinnenrag. Wanneer haar achterlijf boven water komt, blijft er lucht hangen tussen de haren. Deze lucht wrijft ze vervolgens uit haar haren de luchtbel in. 

Bronnen afbeeldingen en info: waarneming.nl , wikipedia.nl en eis-nederland.nl