Grassen


Wortels

Veel mensen hebben een gazonnetje met 1 soort gras dat mooi netjes laag gehouden wordt met de grasmaaier en wat altijd groener is bij de buren. Dit gras is echter niet ideaal voor de natuur. "Wilde" grassoorten zorgen namelijk voor allerlei zaden waar dieren van kunnen eten, terwijl gazongras eigenlijk bijna niet bloeit.

Ook wortelen wilde grassen vaak een stuk dieper dan gazongras. Dit heeft als voordeel dat deze wortels bij dieper grondwater kunnen, maar ook dat ze de grond steviger vasthouden. Wanneer dit niet gebeurd kan namelijk erosie plaatsvinden: de grond brokkelt langzaam af of het zand waait weg. 

Vergelijking waarin duidelijk het verschil in wortellengte te zien is tussen wilde grassen en gazongras. Het gras in de gele kolom is gazongras.

Bron: Wisconsinpollinators.com

Termen

Bij het herkennen van grassen zijn een paar termen belangrijk om te weten. Het tongetje is daar 1 van. Wanneer men spreekt over het tongetje doelen ze op een wit vliesje dat te vinden is op de plek waar het blad uit de stengel komt. Dan hebben sommige soorten ook nog oortjes: kleine uitsteekseltjes die rond dezelfde plek te vinden zijn als het tongetje. Als je naar de stengel kijkt valt het je misschien ook wel op dat er soms verdikkingen in zitten. Deze verdikkingen heten ook wel knopen. De stengels van een gras kunnen zowel hol als gevuld zijn. 

Duidelijk zichtbaar tongetje bij straatgras: het wit-doorzichtige velletje

Bron: floravannederland.nl

Determinatie

Tongetje

Oortjes

Knoop

Soorten

Grassoorten kunnen in drie groepen worden ingedeeld:

Grassen (Poaceae)

Deze grassoorten worden ook wel de echte grassen genoemd. Ze zijn te herkennen aan de aanwezigheid van een tongetje. De stengel is rond gevormd en hol.

Russen (Juncaceae)

Bladeren van deze familie zijn altijd behaard en de stengels bevatten geen knopen. De stengels zijn rond.

Cypergrassen (Cyperaceae)

De stengels van grassen in deze familie zijn nooit hol. Ze zijn in tegenstelling tot de andere 2 families driehoekig gevormd in plaats van rond en bevatten net als de Russen geen knopen.

Bronnen afbeeldingen en informatie: Floravannederland.nl, wilde-planten.nl, Wisconsinpollinators.com