Heide


Het is een fenomeen waar elk jaar weer honderden mensen naar toe gaan om te kijken: de heidevelden die in het najaar volledig paars kleuren. Maar wist jij dat de natuur zelf eigenlijk helemaal niet bedoeld heeft voor heide om zo lang daar te bestaan?

Heide

Heidevelden is waar plekken zoals Drenthe en de Veluwe om bekend staan. Mooie paarse velden die ver uitstrekken. Deze velden lijken heel natuurlijk, maar eigenlijk wordt deze habitat in stand gehouden door beheer van mensen. Als wij het niet zouden beheren zou elk heideveld namelijk langzaam maar zeker veranderen in bos. Daarom laat men er vaak vee op grazen. En dan specifiek schapen. Deze eten alle kleine jonge boompjes en struikjes weg, zodat de heide kan blijven groeien zonder enige concurrentie. In Drenthe zijn ze zelfs zo ver gegaan dat ze hier een speciaal schapenras voor gefokt hebben!

Drentse heideschapen

Bron: drentseschaapskudden.nl

Symbiose

Heide groeit voornamelijk op zandgronden. Deze zandgronden zijn echter extreem voedselarm. Dus hoe kan heide hier dan zo goed gedijen? Ze werken samen met een schimmel. Deze schimmel groeit tussen de wortels van de plant. De schimmel maakt stikstof vrij die de plant nodig heeft om te groeien en in ruil daarvoor, levert de plant weer voedingsstoffen aan de schimmel die deels de bodem ingaan. Op deze manier maakt heide de bodem dus weer voedingsrijk. Deze samenwerking wordt ook wel symbiose genoemd.

De wortels van heide houden het zand vast en voorkomen dat het gaat stuiven.

Soorten


Tapuit

(Oenanthe oenanthe)

Roodborsttapuit

(Saxicola rubicola)

Klapekster

(Lanius excubitor)

Groene zandloopkever

(Cicindela campestris)

Bastaard zandloopkever

(Cicindela hybrida)

Mierenleeuw

(Myrmeleontidae)

Levendbarende hagedis

(Zootoca vivipara)

Adder

(Vipera berus)

Konijn

(Oryctolagus cuniculus)

Bronnen afbeeldingen: wikipedia.nl en vroegevogels.nl