De das


Marter-achtigen

De das is onderdeel van de familie marter-achtigen, samen met de otter, wezel en nog meer soorten marters. Er is echter een groot verschil: marters zijn uitstekende jagers en de das niet. Dit komt deels door de das zijn slechte zicht. Hij maakt dit echter goed met zijn perfect reukvermogen, die hij gebruikt om noten, vruchten en insecten zoals kevers en larven op te speuren. Deze larven zitten onder de grond en wroeten ze op met hun neus en sterke klauwen. Ze leven vaak met een familie samen in een territorium, maar andere dassen worden hier absoluut niet getolereerd. 

Dassen kunnen goed speuren naar voedsel

Sociale huurbaas

De das leeft, vaak met een aantal soortgenoten, in een burcht. Deze burcht is een ondergronds gangenstelsel dat jarenlang gebruikt wordt door de dassenfamilie. Sommige burchten zijn zelfs wel 100 jaar oud! Met de jaren worden deze burchten ook steeds verder uitgebreid. Meerdere gangen worden gegraven en meer holen ontstaan. vaak heeft een burcht rond de 10 holen maar dit kan wel oplopen tot 80! Nou is het bij zo'n grote burcht natuurlijk lastig om krakers buiten te houden. Daarom wordt een dassenburcht ook vaak gebruikt door andere dieren, zoals vossen en konijnen. Deze vossen zijn echter geen competitie voor de das, aangezien hij ze met gemak aankan in een gevecht.

Ingang van een burcht

 

Gevaren

Vroeger was het grootste gevaar voor de das de mens. Ze werden bejaagd voor hun vacht en vet. Tegenwoordig is deze jacht verboden, maar nieuwe problemen komen weer aan het licht. Vooral ons dichte netwerk aan infrastructuur is een grote doodsoorzaak. Jaarlijks wordt naar schatting 1/5 van de dassenpopulatie in Nederland dood gereden. Een ander groot probleem is het verdrinken in kanalen en sloten. Als de das daar eenmaal in beland, vind hij vaak geen weg meer eruit en zwemt hij heen en weer tot hij verdrinkt. Gelukkig worden er ook oplossingen voor deze problemen verzonnen. Hierbij kan men denken aan rasters langs de weg zodat ze de weg niet meer op kunnen en wildtunnels en viaducten over de weg heen en er onder door. Via deze link kan je zien wat dassenwerkgroepbrabant bijvoorbeeld al heeft gedaan.

Dassentunnel

Bron: dassenwerkgroepbrabant.nl

Wildcamera

In Nederland is op dit moment geen live stream online waarop je dassen kan bekijken. Echter aan de andere kant van de Noordzee in Groot Brittanië wel! Hiernaast staat een kleine lijst met linkjes van verschillende livestreams:

cumbriawildlife - op deze camera is een groep dassen te zien die                                           restjes van een restaurant mee eten!

Wildlifekate              - Deze site heeft verschillende webcams op de                                               dassenburcht in de achtertuin!

 

Meer weten over de das? Neem eens een kijkje op een van deze sites: 

Bronnen: dassenwerkgroepbrabant.nl, dasenboom.nl, zoogdiervereniging.nl