Bever


Jarenlang was hij nergens meer te bekennen in ons land, maar dankzij nieuwe herintroductie programma's is de bever bezig met een stevige opmars! En dat is hoog nodig, want de bever doet meer voor de natuur dan jij denkt.

Dam

Bevers staan erom bekend om bomen om te knagen. Dit doen ze met uiterste nauwkeurigheid. Ze kunnen namelijk aan de boom horen, wanneer hij op omvallen staat. Hierdoor kunnen ze hem zo omknagen dat de boom precies land zoals de bevers willen en dat de boom niet op hunzelf land. Het knagen door deze bomen kunnen deze bevers doen, doordat ze een speciaal laagje op hun tanden hebben. Deze hele dikke glazuurlaag beschermt hun tanden van het hout en de laag is ook de reden dat bevertanden oranje zijn! Met de omgeknaagde bomen bouwen de bevers een dam die deels ook dienst doet als huis: een burcht. Deze burcht is veilig voor vijanden omdat je er alleen onderwater in kan komen en de dam zorgt ervoor dat het waterpeil niet te hoog wordt en hun burcht blank komt te staan.

Ecologie

Doordat de bever deze dammen aanlegt, kan de bever een volledig natuurgebied veranderen en zo ook het locale ecosysteem. Wanneer hij dammen aanlegt, ontstaan er namelijk meertjes en vennetjes achter deze dammen die er anders niet zouden zijn. Dit is goed voor de natuur, omdat veel dieren hier van profiteren. Kikkers en stekelbaarsjes leggen hier bijvoorbeeld graag hun eitjes, omdat deze meertjes relatief veilig zijn om hun jongen in groot te brengen. De poelen trekken ook insecten zoals libelles en juffers aan, die er anders niet zouden zijn geweest. Daarnaast door het kappen van de bomen, zorgt de bever ervoor dat jonge bomen en planten meer licht en ruimte krijgen om te groeien. Hij zorgt dus ook voor verjonging van het bos!