Winterslaap


Wanneer de temperatuur buiten begint te dalen en de blaadjes van de bomen gevallen zijn, wordt het voor veel dieren steeds lastiger om te overleven en voedsel te vinden. Sommige dieren hebben hier wat op gevonden, namelijk een winterslaap!

Winterslaap

Dieren die in winterslaap gaan verlagen hun lichaamstemperatuur en hartslag tot zo'n laag punt dat ze op het randje van leven en dood staan. Op deze manier verbruiken ze zo min mogelijk energie en hoeven ze ook niet naar buiten de kou in. Om het lichaam verder wel te laten werken zijn ze nog wel een klein beetje energie nodig. Dit halen ze uit een vetlaag in hun lichaam, die ze aangemaakt hebben door zich in het najaar volledig vol te eten. 

Egels houden hun winterslaap vaak in hopen met bladeren in het hoekje van je tuin

Winterrust

De rode eekhoorn maakt een voorraadje voor de winter en plant zo onbedoeld weer tientallen bomen

Sommige dieren gaan niet zo ver en doen gewoon de bare minimum in de winter. Ze slapen vooral, maar worden tussentijds nog wel wakker om voedsel te halen. Veel van deze dieren maken dan ook voor de winter een voedselvoorraad aan. De rode eekhoorn bijvoorbeeld begraaft op verschillende plekken noten en zaden, zodat hij deze in de winter weer kan opgraven als hij honger heeft. Deze voorraadjes worden echter nog wel eens vergeten, waardoor de nootjes in het voorjaar weer opkomen als nieuwe bomen.

Winterrust

Das 

(Meles meles)

Rode eekhoorn

(Sciurus vulgaris)

Winterslaap

Egel

(Erinaceus europaeus)

Vleermuis

(Chiroptera)

Hazelmuis

(Muscardinus avellanarius)