Vlinders


De vlinder

De vlinder is een insect die je vast veel tegenkomt in de zomer. Dat kan kloppen want veel vlindersoorten gaan in september en oktober in winterrust. Veel soorten brengen de winter alleen door als eitje, rups of pop. Er zijn ook soorten die ‘s winters een vlinder blijven. Zij zoeken plekjes als schuren en bladeren op om in te overwinteren en komen in de lente als eerste tevoorschijn. Ook jij kunt de vlinders hier een beetje mee helpen tijdens de winter, door bijvoorbeeld een vlinderkastje op te hangen.

De vleugels van vlinders zijn niet gemaakt van vleugels zoals bij een vogel, maar zijn bedekt met een laag schubben zoals bij een vis. Deze schubben reflecteren licht op verschillende manieren, wat wij kunnen zien als alle mooie kleuren en patronen.

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) - Een van de eerste vlinders die zich in de lente laat zien.

Levensloop

Het vlindervrouwtje legt in haar leven zoveel mogelijk eitjes, hieruit komen rupsjes. Wanneer de rups uit het eitje komt heeft hij een hele belangrijke taak, zoveel mogelijk eten! De rups eet zelfs zoveel dat hij meerdere keren te groot wordt voor zijn eigen huid en moet vervellen. Als de rups genoeg heeft gegeten, vervelt hij voor de laatste keer en veranderd in een pop. In deze pop ondergaat de rups een hele grote verandering. Wanneer de pop weer opent is de rups verandert in een vlinder. Deze vlinder gaat vervolgens weer op zoek naar een partner, en dan begint dit proces weer helemaal opnieuw.

Koolwitje (wil hier eigenlijk de cyclus)

Voedsel

Vlinders leggen hun eitjes of specifieke planten. Hiervan gaan de rupsen eten als ze zijn uitgekomen.  Rupsen eten vaak maar van één specifieke plant en ze gaan eigenlijk nog liever dood dan dat ze een andere plant gaan eten. Deze planten die de rupsen van vlinders eten, worden ook wel waardplanten genoemd. 

Vlinders eten nectar om te overleven. Dit kunnen ze vinden in bloemen en smaakt een beetje zoet. Het bevat ook eiwitten en mineralen die belangrijk zijn voor het vrouwtje om eitjes te kunnen maken.

Koninginnenpage (Papilio machaon) - Een rups van een van de grootste vlinders die in Nederland gevonden kan worden.

Vlindertuin

Het is belangrijk voor een vlindervriendelijke tuin dat het van de lente tot de herfst planten bevat die nectar kunnen bieden voor de vlinders in de tuin. Aan het begin van de lente groeien de winterheide, wilde hyacint, judaspenning en pinksterbloem. Planten die werken in de zomer of herfst zijn bijvoorbeeld lavendel, vlinderstruik, herfstaster en klimop. Voor een vlindervriendelijke tuin kunnen de waardplanten voor rupsen niet ontbreken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: koolsoorten voor koolwitjes, klimop voor het boomblauwtje en brandnetels voor rupsen van onder andere de atalanta en de dagpauwoog.

Dagpauwoog (Aglais io)

Identificatie kaart