Weerdinge


Op deze pagina vind je alle mooie natuurplekjes in het dorp Weerdinge. Ze zijn met zorg uitgezocht door ons ecologie studenten! Mocht u nou nog suggesties hebben voor andere plekken? Neem vooral contact met ons op en we voegen ze toe! Belangrijk: hou er altijd rekening mee dat u te gast bent in de natuur: dit houdt in niet teveel lawaai maken, geen dieren verstoren of planten vernielen. Daarnaast verzoeken wij u om uw afval ten allen tijden gewoon op te ruimen. Veel wandelplezier!

1. Reepad

Langs deze weg heb je 's ochtends en 's avonds de hoogste kans om een ree te spotten. Verder vliegen hier ook mooie boerenzwaluwen en loopt er ander wild, zoals fazanten, dassen en vossen! Voor ieder wat wils dus. Langs deze weg hangen ook een aantal vleermuiskasten. Ook al is het niet de bedoeling dat u in deze kasten kijkt, als u later in de avond komt kan u ze zeker zien vliegen!

2. 't Haasje

In de late zomeravonden heb je hier uiterst goed zicht op verschillende hazen. Wanneer je stil bent en voorzichtig loopt kan je ze zien rennen en spelen in het weiland. Daarnaast is het een fantastische plek om de zonsondergang te bekijken en zijn hier vaak ook wel 1 of 2 buizerds te bekennen. Ook boerenzwaluwen kunt u hier spotten. Als u geluk heeft kunt u zelfs de pas uitgevlogen jongen op het hek zien zitten wachten tot ouders ze komen voeren!

3. 't Vennetje

Deze mooie rustige picknickplaats ligt naast een plas. Deze plas trekt veel waterleven aan zoals libellen, waterjuffers en andere insecten. Daarnaast is het een perfecte plek om roofvogels te spotten en is het aan twee zijden omringt door bos vol zingende vogels. Een echt plekje om even heen te gaan om je rust te pakken dus! Let op: de kaart geeft het punt iets verkeerd aan, het gaat hier om de waterpartij bij de zijweg dichtbij de groene marker!

4. Insectenboel

Dit is het andere deel van de Gravenveldweg. Deze ligt niet in het bos, maar leid je langs weiland. In de begroeiing langs de sloot van deze onverharde weg kan men veel verschillende soorten insecten vinden. Bloedcicades zijn hier al gespot, maar ook wantsen, vlinders, motten en andere beestjes!  S'avonds laat kunt u in de verte ook bijna gegarandeerd reeën zien.

Bossen

Rondom Weerdinge liggen 2 grote bossen: Het Valtherbos en de Emmerdennen. De Emmerdennen zijn ontstaan als een dennenbos dat aangeplant werd door boeren. Hiermee probeerden ze te voorkomen dat het zand in de zomer ging opstuiven. Dit is nog steeds goed terug te zien in het landschap, gezien er relatief veel dennen en eiken in dit bos staan. Daarnaast zijn er hunebedden te vinden en echte grafheuvels uit de bronstijd. Het Valtherbos ligt aan de andere zijde van Weerdinge. Binnen dit bos zijn ook een aantal hunebedden en grafheuvels te ontdekken. Daarnaast is er een onderduikershol te zien en is er een observatiehut aanwezig. Het Valtherbos wordt gezien als een belangrijke doorgang voor onder andere dassen. Spechten en andere vogels zijn hier ook in overvloed te spotten en er zijn een klein aantal heidevelden aanwezig. Daarnaast ligt er nog een heel klein stukje bos in Weerdinge naast het vennetje: het Meerbosch. Dit bosje bestaat uit eeuwenoude bomen, het bos was zelfs al te zien op kaarten uit 1783! 

Haas

Torenvalk

De das

Vos

Ree