We hoeven je denk ik niet te vertellen dat het bos barst van het leven. Van vogels tot zoogdieren, van alles loopt er rond. Maar ook veel groeit en bloeit er, zo is het bos dé plek om te zoeken naar paddenstoelen! Het is natuurlijk ook niet zo gek dat het bos zo populair is bij dieren: alles wat hun hartje begeert is aanwezig. Voedsel in de vorm van nootjes, zaden, vruchten en insecten is er vaak in overvloed. Daarnaast is er ook veel schuilgelegenheid en nestmateriaal om te gebruiken. Al met al dus een plek met veel natuur om van te genieten! 

Meer leren over het loofbos? Klik dan op bovenstaande afbeelding!

De das

Deze das bracht even een bezoekje aan dit bos. Ook al is het redelijk ver van zijn burcht, de omgeving is ideaal voor deze das. Veel hoogteverschil en lage begroeiing. Dit is heel belangrijk voor de das, omdat ze hier zoeken naar eten zoals keverlarven en regenwormen! Deze graven ze op met hun lange klauwen en goede neus. Voor meer algemene info over de das: klik op de afbeelding hieronder!

De vos

Bij een vos denkt u misschien eerder aan weilanden en open gebieden zoals de heidevelden en duinen. Echter vossen houden zich ook graag schuil in bossen. Vooral op regenachtige dagen zoeken ze graag de beschutting op! In deze bosjes is beschutting te vinden, maar ook voedsel. Jongen werpt een vos vaak in holen, ook dassenburchten worden hiervoor gebruikt. De dassen trekken zich vaak niet zoveel aan van deze bezoekers zolang het maar niet te dicht bij de hoofdburcht is.

Meer leren over de vos? Klik dan op bovenstaande afbeelding!


De marter

Ook de marter weet hier zijn thuis te vinden! De combinatie van omgevallen bomen, dichte begroeiing en her en daar wat stenen op een hoop is een ideale plek voor deze marter om een huisje te maken. Marters zijn erg actief en, zoals te zien is op de video, hupsen alle kanten uit! Marters maken altijd van deze sprongetjes, je zal ze bijna nooit tegenkomen dat ze net als een ree of vos gewoon lopen. Deze marter houd hier de muizenpopulatie ook weer onder de duim door ze fanatiek te bejagen. Een handig helpertje dus! 

Meer leren over de marter? Klik dan op bovenstaande afbeelding!


Vlaamse gaai

Ook vogels zijn in grote aantallen aanwezig in het bos. Zo regeert de bosuil de nacht en hakken de spechten mooie holen in de bomen. Veel soorten verspreiden zaden en zorgen er juist voor dat de biodiversiteit hierdoor weer verhoogt. De vlaamse gaai doet dit ook. Deze vogel behoort tot dezelfde familie als kraaien en eksters en is dan ook een erg slim dier. Ze schreeuwen ook net zo hard als kraaien en eksters. Hierdoor hebben ze een belangrijke functie in het bos voor andere dieren: ze dienen namelijk als indringers alarm. Zodra ze iets zien wat er niet hoort, zoals een roofdier of een mens, beginnen ze met schreeuwen. Hierdoor hebben alle andere dieren in het bos ook gelijk door wat er gaande is.


De ree

De ree kom je bijna overal tegen bij onze wildcamera's. Maar het zijn dan ook erg leuke dieren! Zo tuinieren ze in het bos, door het jonge blad van bramentakken te eten en de schors van jonge boompjes af te strippen. Dat een ree dit heeft gedaan is makkelijk te zien: Een ree heeft geen boven tanden , dus wanneer ze een hapje neemt van een braamstengel blijft er altijd een soort lipje achter wat ze niet mee krijgen. Bij schors is het te zien doordat ze de schors er verticaal afstrippen net als edelherten, terwijl paarden en geiten dit juist horizontaal doen. Hieronder hebben we nog een aantal leuke beelden van de reeën in dit bosje gedeeld!

Meer leren over de ree? klik dan op het plaatje!