Handige apps

Gepubliceerd op 4 maart 2023 om 23:26

Voordat iedereen een telefoon binnen handbereik had gebruikte men veldgidsen om zichzelf wegwijs te maken in de natuur. Dit zijn boeken die gebruikt worden om bijvoorbeeld vogels te herkennen, maar ook planten en andere dieren. Hier kon je dan vinden hoe ze eruit zagen, wat hun leefgebied was, waar je ze kon vinden etcetera. 

Tegenwoordig zijn een steeds meer handige apps die dit voor je doen! ondanks het voordeel dat je niet meer loodzware boeken mee hoeft te sleuren zijn deze apps helaas niet altijd accuraat. Hieronder zullen we jullie meenemen door een paar handige apps die je kunt gebruiken in de natuur!

Obsidentify

Obsidentify is een app die gelinkt is aan waarneming.nl en bedoeld is voor citizen science. Je kan een foto maken van een plant of dier en deze vervolgens in de app inleveren. De app bepaald dan voor jou wat voor dier of plant het is en kan je doorverwijzen naar meer info. Je kan zelfs badges verdienen en mee doen aan challenges, een soort pokemon go voor de natuur dus! Wees wel gewaarschuwd: obsidentify is niet altijd extreem accuraat. Gebruik daarom altijd meerdere foto's en probeer ze zo scherp mogelijk te maken! 

Bron: Getty images via plusmagazine.be

Groene strand app

Een andere app die gebruikt maakt van citizen science is de app van stichting het groene strand. Hier kun je je waarnemingen insturen van wat jij op het strand gevonden hebt. De app is echter niet te verkrijgen in de app store en je moet dus via hun website de app bereiken. Gelukkig hebben ze er zelf een gehele handleiding bijgeschreven!

Bron: groenestrandapp.nl

Vogelaars apps

En dan zijn er nog een heel scala aan apps speciaal voor de mensen die zo gek zijn van de vogels in ons land. Nederland is immers een vogelland! In veel apps staan geluidsfragmenten van vogels zodat je hun zang kunt herkennen, maar ook fotos, verschil tussen winter- en zomerkleed en wat algemene informatie. Een leuk trucje om de vogels te spotten is om een geluidsfragment van die ene soort die je wil zien af te spelen. Bij sommige soorten komen hier territoriale mannetjes op af, om een kijkje te nemen wie in hun gebied zo vrolijk loopt te kwetteren. Kijk hier echter wel mee uit en doe het absoluut niet te vaak! Dit territoriale gedrag kost de vogel enorm veel energie en put hem dus ook sterk uit! Voorbeelden van apps die je kunt gebruiken zijn vogels van Nederland en BelgiëBirdnet en tuinvogelgids. Daarnaast bestaat ook nog de app Merlin bird id, echter deze is wel in het engels. Ook de website van de vogelbescherming heeft een enorme database aan soorten waar je alles terug kan vinden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.