Duurzaam tuinieren

Duurzaamheid is een onderwerp waar wij als mens niet meer onderuit kunnen. Willen wij de wereld doorgeven aan de volgende generatie, dan zullen wij zuinig moeten zijn op de planeet en natuur die we nu hebben. Zelfs in uw eigen tuin kunt u kleine aanpassingen maken, om uw tuin zo duurzaam en natuurlijk mogelijk te maken. En nee, dit betekent niet meteen dat uw tuin gelijk volledig verwilderd hoeft te worden. Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? of komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op!

Waterpartij

Een manier om de natuur weer terug te brengen naar uw tuin is het toevoegen van een waterpartij of vijver. Nederland is immers van oorsprong een delta en er was dan ook altijd overal water te vinden. U kunt een 60 liter speciekuip ingraven en deze vullen met water en planten. Dit neemt niet al te veel ruimte in en soorten zoals salamanders, kikkers, maar ook libellen en juffers zullen u dankbaar zijn! En voor de mensen die vinden dat dit muggen aantrekt: libellen en juffers jagen op muggen en eten deze als prooi. Hun onderwaterlarven eten ondertussen de muggenlarven op samen met de salamanders!

Mocht u nog steeds twijfels hebben: er zijn ook (inheemse) vissoorten te koop bij tuincentra voor in de vijver die met alle plezier de muggen en larven oppeuzelen. Bevalt de vijver nou en wilt u ook graag wat meer bijdragen voor bijen en andere insecten? Creëer dan een extreem ondiep gedeelte met water en grind of vul een schaal met knikkers en water. Zo kunnen de insecten een slokje water drinken op warme dagen zonder het risico dat ze verdrinken! Een ondiepe waterpartij trekt ook nog eens vogels aan! Vogels houden er namelijk van om in het water te badderen.

Zelfs in een gebied met weinig water weten kikkers en salamanders de vijvers bijna altijd wel te vinden!

Houtril

Een houtril kan zo simpel zijn als gewoon een stapel snoeihout, langs de rand van uw tuin gedumpt. Echter mocht u het mooier en "netter" willen hebben dan kunt u het snoeihout ook tussen palen door "vlechten". Dit heeft een strakkere uitstraling, maar behoud tot op een zekere hoogte nog steeds hetzelfde effect als de losse stapel. Houtrillen vormen namelijk een thuis voor heel veel diertjes. Vogels, zoals het winterkoninkje, en kleine zoogdieren nestelen graag in houtrillen. Maar als de houtril groot genoeg is nestelen er soms zelfs ook bunzingen in. Het geeft namelijk veiligheid voor roofdieren zoals katten en grotere vogels. Daarnaast maken amfibieën, zoals padden, graag gebruik van houtrillen als veilige plekjes. Ook insecten vinden hun plek in deze houtrillen. Vlinders en motten zoeken er hun veiligheid en allerlei bodemleven zoals pissebedden en kevers knagen langzaam weg aan het hout. De combinatie van het knagen aan dit hout en het afbreken ervan door schimmels, zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die opgeslagen zijn in het hout weer terug gaan in de bodem. Een soort natuurlijke bemesting dus!

Een voorbeeld van een wat grotere houtril die er nog steeds net uitziet

Bron: SVP Hardenberg

Insectenhotels

Het plaatsen van insectenhotels helpt op zichzelf redelijk voor de insectenpopulaties. Echter, er zijn een paar haken en ogen waar u op moet letten. Meerdere kleine hotels zijn beter dan 1 hele grote bijvoorbeeld. Dit komt omdat ziektes en parasieten gemakkelijk verspreiden in grote hotels. Daarnaast is het zo dat zodra wespen dit soort hotels ontdekken het voor hun een lopend buffet is. Daarom is het belangrijk kleine hotels te verspreiden over de tuin ipv het plaatsen van 1 groot hotel. Hiernaast kunt u ook holle stengels van planten laten staan in de winter in plaats van ze weg te snoeien. Bijen gebruiken dit soort holle stengels namelijk vaak als overwinteringsplek en leggen er in het voorjaar soms ook eitjes in! Echter, het geen waar u de insecten het meest mee helpt is het plaatsen en zaaien van inheemse bloemen en planten. Ook vogels maken vaak gebruik van bepaalde planten. Wilt u nou graag weten welke planten u dan kan gebruiken? kijk dan eens hier: Diervriendelijke planten.

Commerciële hotels bevatten vaak onderdelen die insecten helemaal niet gebruiken. U kunt dan vaak ook beter zelf een hotel maken

Nestkasten & oude bomen

Het plaatsen van nestkasten kan vogels er helpen in het vinden van een plekje om te nestelen. Maar de aanwezigheid van veel struiken en bomen doet ook zeker wonderen! Nestkastjes kunt u altijd ongeroerd laten hangen en zijn alleen net voor het voorjaar een schoonmaak-beurt nodig. Ook s'winters worden ze namelijk nog wel eens gebruikt door vogels als nachtelijke beschutting! Er bestaan ook kasten voor vleermuizen. Ook al zullen de vleermuizen niet snel gaan nestelen in deze kasten, in de zomer wordt er nog wel eens gebruik van gemaakt als rustplaats overdag. Om in te overwinteren zijn deze kasten niet goed genoeg geïssoleerd en daarom zoekt de vleermuis s'winters een ander plekje op. Wat het beste werkt voor vleermuizen is het laten staan van oudere bomen met spleten en gaten erin. Oude bomen zijn niet alleen goed voor vleermuizen: uit onderzoek is gebleken dat boomgaarden met oude fruitbomen ook een veel hogere biodiversiteit hadden in vogels. Een van de redenen was dat deze oude bomen meer insecten aantrokken die weer als voedsel dienden voor de vogels!

Ook andere dieren zoals bosuilen en marters maken met alle liefde gebruik van deze holen en scheuren in bomen!

Omheiningen

Veel mensen hebben hun tuin omheind met een schutting. Sommigen hebben dit vanwege het lage onderhoud, anderen weer voor de privacy. Waar het echter vaak op neer komt is dat je op deze manier je tuin isoleert voor veel wilde dieren. Dit is omdat ze er niet in en uit kunnen. Egels zijn hier een goed voorbeeld van. De populaties in Nederland zijn in de afgelopen 10 jaar gehalveerd. Een deel van de oorzaak was het feit dat ze tuinen niet meer in een uit konden door de schutting. Hetzelfde geld voor dieren zoals padden, die vaak door tuinen trekken naar hun broedgebied. Een oplossing hiervoor is natuurlijk het vervangen van de schutting door bijvoorbeeld een beukenhaag of andere bosjes. Mocht dit niet mogelijk zijn, is er echter ook nog een andere oplossing: maak een klein poortje/ deurtje onderaan je schuttingen. Hier kan het wild door passeren en deze opening is klein genoeg dat u nog in alle rust kunt genieten van uw privacy!

Egels en padden zijn ook nog heel handig in de tuin: ze eten namelijk met liefde alle slakken weg!

Tips


Compost

Wilt  u uw plantjes goed voeden op een natuurlijke manier? dan is composteren de manier voor u! Tijdens composteren gooit u voedselresten en tuinafval op een bult en laat u de natuur dit omzetten tot compost: een soort zeer voedingsrijke "aarde". Dit scheelt u weer ruimte in de container en uw tuin is u dankbaar! Composteren kan in het begin wel moeilijk zijn gezien niet alles op de compost bult mag maar gelukkig is er online veel info over te vinden. Heeft u nou niet genoeg ruimte of afval voor een compostbult? begin er dan eentje samen met de rest van de straat!

Lampen

Veel mensen hebben voor veiligheid lampen in de tuin. De meest overduidelijke switch die u kunt maken naar duurzaamheid is natuurlijk gewone lampen vervangen met lampen op zonne-energie. Echter als u het nog beter wilt doen koopt u lampen met bewegingssensor of timer. Hierdoor brand de lamp niet de hele nacht. Dit heeft een aantal voordelen: ten eerste brand de zonne-energie lamp dan ook op bewolkte dagen omdat hij nog energie opgeslagen heeft. Maar nachtelijk licht van lampen is ook nog eens erg slecht voor de natuur! Daarom zijn lampen die s'nachts weer uitgaan als u er niet bent de beste optie!

Regenton

Nederland wordt steeds warmer en we krijgen ook steeds vaker weinig regen. Een regenton is daarom een goede optie voor uw tuin! Hiermee vangt u al het regenwater op en kunt u het later, met warm weer, hergebruiken in uw tuin om te sproeien. Hierdoor tast u de grondwaterstand zo min mogelijk aan. Mocht u nog verder willen gaan, kunt u ook al het water wat u gebruikt voor bijvoorbeeld gewoon het afspoelen van een appel, opvangen in een emmer en later hergebruiken in de tuin. Zolang er geen zeep in zit of andere chemicaliën zit u goed!