Ook bij de bomenkwekerij lopen veel dieren rond. Het is natuurlijk een interessante plek om te schuilen voor roofdieren, maar ook om te zoeken naar voedsel. De biodiversiteit is hier namelijk erg hoog met alle verschillende soorten planten! De aanwezigheid van een composthoop resulteert in af en toe een bezoek van een das of vos voor wat lekkers. Ook veel vogels komen op deze hoge verscheidenheid aan planten af, zoals deze lijster hiernaast die druk bezig is voedsel te zoeken! Dit alles resulteert in mooie wildcamera beelden, maar ook in leuke observaties van de eigenaren zelf! Van pijlstaart rupsen tot kerkuilen het is er allemaal!
De kerkuil
Ook de kerkuil is hier aanwezig! De combinatie van nestruimte boven de schuren en overvloedige prooi in de vorm van onder andere muizen tussen de planten is een ideale leefomgeving voor deze dieren! De kerkuil doet hier dus aan natuurlijke ongediertebestrijding tussen de planten. Hij kan zoveel muizen vangen, doordat hij geruisloos door de lucht kan vliegen. Dit kan door de speciaal aangepaste veren van de uil. Deze veren zijn ook niet de enige aanpassing. De vorm van hun gezicht is zo aangepast dat geen enkel muisje ongehoord gaat. De vorm vangt namelijk perfect allerlei geluiden op!
Meer leren over kerkuilen en andere roofvogels? klik op het plaatje!
Pijlstaarten
Met zoveel planten in de buurt is er voor bijna elke vlindersoort wel een waardplant te vinden. Zo ook voor de pijlstaarten. Dit is een familie van nachtvlinders met mooie lange vleugels, in rust vaak in de vorm van een soort driehoek/straaljager! Er zijn in Nederland in totaal 18 soorten aanwezig, waaronder groot en klein avondrood, populier pijlstaart en walstro pijlstaart. Sommige soorten zijn standvlinders en planten zich dan ook hier voort, maar andere soorten, zoals de ligusterpijlstaart, zijn trekvlinders. Zij overleven onze winters niet en planten zich dan ook niet voort in ons land. Echter door de steeds warmere winters kan hier verandering in komen.
Meer leren over nachtvlinders? klik op het plaatje!
De ree
De ree kan dit stukje bosjes en struiken natuurlijk zeer waarderen! Voedsel in overvloed en genoeg beschutting. Daarnaast grenst het ook aan verschillende akkers en een composthoop met meer dan genoeg lekkers erop! Ook de bast van verschillende boompjes en struiken word opgegeten door de ree. Hoe kan je zien dat dit een ree is geweest en niet bijvoorbeeld een paard? De ree scheurt de bast er als het ware in een verticale richting eraf. Een paard knaagt het juist horizontaal af.
De ree hiernaast vond de bosjes een perfecte plek voor een nachtelijk dutje. Totdat ze door had dat ze gefilmd werd, hierna ging ze toch op zoek naar iets meer privacy!
Meer leren over de ree? klik op het plaatje!
Vogels
Een bosje met een grote verscheidenheid zoals een bomenkwekerij bied natuurlijk erg veel voedsel in de vorm van insecten bessen en noten! Zo staan de merel en lijster al op beeld en maakt ook de vlaamse gaai een verschijning. De afgelopen jaren ging het steeds slechter met de merel. 1 reden hiervoor was een ziekte die rond ging waar merels zeer gevoelig voor waren. Gelukkig lijkt het er nu op dat de populatie langzaam maar zeker weer op gang komt!
Meer leren over tuinvogels en hoe jij je tuin zo aantrekkelijk mogelijk kan maken? Klik dan op bovenstaand plaatje!