Eetbare natuur

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 23:40

Wildplukken is oefenen

Heel veel planten in onze natuur kan je gewoon van eten. Sommige mensen doen dat ook en verwerken dit ook in allerlei recepten. Dit concept heet wildplukken: het halen van voedsel uit de natuur. Vroeger, als jagers en verzamelaars deden we dit natuurlijk al, maar we zijn er eigenlijk ook nooit volledig mee opgehouden. In de middeleeuwen werden kruiden vaak geplukt als medicijn tegen verschillende kwalen en zelfs tegenwoordig maken bepaalde geloven nog gebruik van deze alternatieve geneeswijzen. Afgezien van het feit of deze planten nou een helende werking bezitten of niet, zijn sommige soorten gewoon erg lekker en gezond om te eten! Maar welke soorten zijn dan redelijk algemeen en makkelijk te herkennen? want bij de verkeerde soort ga je makkelijk de fout in!

Er zijn veel soorten eetbare paddenstoelen, maar er zijn ook veel giftige soorten en deze zijn soms lastig uit elkaar te houden!

Noten en bessen

Er is in het wild een erg grote verscheidenheid aan noten en bessen te vinden. Een zeer bekend voorbeeld is wel de braam. Iedereen weet wel hoe die eruit ziet en dat die te eten is. Maar er zijn ook andere bessen te vinden in het wild, zoals de rode bosbes, wilde aardbei en kruisbes. Hoog in de bomen groeit weer ander fruit en bessen. Hier vind je soorten zoals de zoete kers en wilde appel, maar ook mispel, wilde lijsterbes, meelbes en de vlierbes. Deze laatste zijn erg veel recepten voor te vinden. Van zowel de bloemen als de bessen kan heerlijke siroop gemaakt worden, maar er zijn ook heel veel andere toepassingen! Let wel op bij het plukken van fruit dat je nooit lager dan 1 meter plukt! Dit is omdat wilde dieren zoals vossen, maar ook dieren zoals honden tot deze hoogte eroverheen kunnen plassen. Pluk dus altijd hoger dan 1 meter en laat de onderste bessen over voor de dieren.

De schijnaardbei wordt vaak verward met de wilde aardbei. Gelukkig is er een makkelijk onderscheid: De schijn variant heeft gele bloemen en de wilde witte.

In de bomen is niet alleen fruit en bessen te vinden, maar ook noten. Deze noten zijn soms wat lastiger te spotten omdat ze vaak bruin zijn in plaats van fel rood of zwart. Desalniettemin zijn ze erg lekker! In Nederland zijn verschillende soorten te vinden. Zo hebben we tamme kastanjes en eikeltjes van de zomereik. Ook walnoten en hazelaars zijn in onze bossen te vinden. De noten kan je vaak rauw eten, maar ook bijvoorbeeld roosteren. 

Daarnaast hebben we als laatst ook nog de Hollandse linde. Deze boom produceert geen fruit of noten. Echter, de bloemen van deze boom zijn wel eetbaar! De bloesem is geurig en wordt vaak gebruikt om lindethee van te maken, wat een kalmerende werking zou hebben.

Op het eerste oog lijken walnoten meer weg te hebben van kiwi's dan noten. Dit is echter gewoon de buitenste schil. Een leuk feitje is dat walnoten van oorsprong niet inheems zijn, maar hierheen gebracht zijn door de Romeinen, net als de appel!

Vergeten groentes en kruiden

Wat veel mensen niet weten is dat er ook gewoon heel veel groenten in de natuur groeien. Dit is ook niet gek gezien bloemkool, broccoli en nog veel meer allemaal afkomstig is van de wilde mosterdplant bijvoorbeeld. Een aantal voorbeelden van groenten die je in Nederland tegen zou kunnen komen zijn echte valeriaan, gewone klit, kleefkruid en smeerwortel. Brandnetel, verschillende dovenetels en zuring staan echter ook op de lijst. Naast veel soorten groenten zijn er ook veel kruiden te vinden in de natuur. Denk aan daslook, duizendblad, kamille, wilde marjolein en hondsdraf. Maar ook Lieve-vrouwe-bedstro, watermunt en bernagie zijn op veel plekken te vinden! 

Uiteindelijk komt het bij alle planten er wel op neer dat u altijd goed moet kijken of u wel met de juiste soort te maken heeft en als u het niet zeker weet, raadpleeg dan altijd een professional of kies ervoor om het niet te consumeren! 

Kleefkruid is ook een voorbeeld van een plant die iedereen kent en overal groeit, maar niet veel mensen weten dat die gewoon eetbaar is!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.