Nachtvlinders spotten

Gepubliceerd op 8 augustus 2023 om 08:45

In eerdere berichten hebben we het er al eens over gehad: het spotten van nachtvlinders. Deze mooie insecten vliegen vaak alleen maar snachts. Natuurlijk zou je de hele nacht met de zaklamp door de tuin kunnen rennen, maar dat heeft vaak ook maar weinig effect. Gelukkig zijn er andere methodes om deze diertjes te spotten!

Lichtval

Een methode die vaak toegepast wordt is het gebruiken van een lichtval. Hierbij wordt een lamp boven een speciale bak gehangen waar de vlinders gemakkelijk inkomen maar weer lastig uit kunnen vliegen. Hiervoor zijn speciale UV lampen beschikbaar. Tegenwoordig zijn er ook varianten met led licht, echter deze branden minder fel dus trekken ook minder vlinders aan. Een andere methode kan ook zijn het ophangen van een groot wit laken en daar met deze lamp op te schijnen. De vlinders komen dan zitten rusten op het doek, waarna jij ze gemakkelijk kunt bestuderen!

Een lichtval kan je ook redelijk goedkoop zelf maken!

Smeren

Niet alle nachtvlindersoorten voelen zich aangetrokken door licht. In een lichtval zul je dus altijd bepaalde soorten niet aantreffen. Voor deze soorten is er ook nog een andere methode: smeren! Bij deze methode maak je een stroperig goedje met alcohol erin. Het stroperige laat het lekker ruiken en alcohol bevat een bepaalde chemische verbinding die de geur verder verspreid en sterker maakt. De nachtvlinders komen hierop af en gaan eten van de smeer. Hierdoor worden ze ook een beetje dronken van de alcohol waardoor ze mooi stil blijven zitten voor u om te determineren. Er zijn vele recepten online te vinden voor dit smeersel. Hiernaast hebben wij alvast 1 voor u toegevoegd.

Veel nachtvlinders, zoals deze hagedoorn, komen op de zoete geuren af

Recept smeer

voor 2 liter:

- 4 potten appelstroop

- 1 pot appelmoes

- klein scheutje spiritus

- flinke scheut bessenlikeur/ wijn

- ev. overrijp fruit zoals banaan

Dit meng je totdat het vleoibaar en smeerbaar is geworden. Daarna smeer je het met een kwast op een boom. Bij voorkeur wanneer het nog licht is.

UV- lamp

Een derde manier om niet alleen nachtvlinders, maar ook hun rupsen, te spotten is het gebruiken van een UV zaklamp. Veel nachtvlinders en rupsen hebben namelijk een soort glow-in-the-dark laagje die je alleen ziet met een speciale UV zaklamp. Hierdoor kan je dus de bosjes afgaan en ze gemakkelijk spotten aan dit oplichtende laagje. Er zijn dus heel veel manieren om nachtvlinders te spotten. De een werkt voor jezelf beter dan de ander. Het is vooral een kwestie van gewoon uittesten. Dus ga erop uit en spot wat nachtvlinders! Wat hulp nodig met het herkennen? kijk eens op onze pagina over nachtvlinders!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.