wandelroutes


Al deze routes vinden plaats in en rondom het dorp Weerdinge Gelegen in de gemeente Emmen in Drenthe.  Voor een kleine impressie van de route kunt u kijken naar de foto's onder de beschrijvingen.


Spoorroute

Deze mooie route van 6,5 km leid je langs de route waar vroeger het spoor van de tram en trein liepen. Een beetje een historische route dus, maar met ook veel natuur! Van bos tot open velden, je komt het allemaal tegen op deze route met verre uitzichten. Tenzij u van plan bent de gehele route weer terug te lopen wordt aangeraden deze route met de fiets te doen.

Route omschrijving

de route begint in het bos aan de oude roswinkelerweg. Van daaruit begeef je je naar de gravenveldweg die je langs een bosmeertje leid en weilanden met mooie uitzichten. Aan het einde van de gravenveldweg loop je een stukje over de emmerhoutstraat richting de achterlaan langs het sportpark. Als je rechtdoor blijft lopen kom je een kruispuntje tegen met rechtdoor een onverharde weg. Deze weg blijf je volgen richting de Ruschenlande. daar aangekomen begeef je je richting de bergweg en daarna de tramwijk. De tramwijk blijf je vervolgens doorlopen om uit te komen bij het oude treinstation.

Molenroute

Deze route is 6,7 kilometer. Hij leid je langs akkers waar gewassen verbouwd worden zoals granen. Tussendoor kan men een kleine tussenstop nemen bij de kikkerpoel (2) of genieten van de schapen die lopen te grazen. Onderweg heb je de kans om zowel buizerds als torenvalken van dichtbij te spotten, terwijl ze aan t jagen zijn boven de weilanden. Vervolgens ga je langs wegen met mooie uitzichten richting de molen, die vroeger gebruikt werd om granen te verwerken. Je eindigt weer bij het beginpunt bij het dorpshuis waar je achteraf een lekker bakje koffie kan drinken!

Route omschrijving

Je begint bij het dorpshuis aan de Emmerhoutstraat. van daaruit steek je de weg over naar de Steenbakkerijweg en loop je deze uit zodat je uitkomt op de Weerdingerstraat. Van daaruit loop je een klein stukje richting de meerbosweg. Eenmaal op de meerbosweg loop je alsmaar rechtdoor, totdat je uitkomt bij een zijweggetje met een kikkerpoel waar je pauze kan nemen (nummer 2 op kaart). Daarna weer gewoon de meerbosweg volgen tot de schapendrift. Blijf deze weg volgen en je komt op een gegeven moment uit bij de grote weg (Holtstraat) deze steek je over naar de Duurkampenweg, waarna je rechts gaat . Hier steek je de weg weer over (Viaductstraat) en volg je deze richting de veenweg. Vanaf deze straat volg je de ijsspoorweg en vervolgens de achterlaan. Daarna over de Emmerhoutstraat weer terug naar het dorpshuis.

Bosroute

Deze route is 6,1 km lang en leid je langs verschillende mooie habitats en plekjes. Eerst kom je in het bos langs een grafheuvel met heide en bramen. Deze is vooral mooi wanneer die in bloei staat. Daarnaast kan je zolang je in het stuk bos loopt opzoek gaan naar eikeltjes met eikelmieren erin. Onze ervaringsdeskundige is er al meerdere tegengekomen dus dan lukt het jullie ook ;) ! Wanneer je het bos verlaat kom je uit bij een weiland waar de boer in de zomer het gras gewoon hoog laat doorgroeien. Hierdoor zijn er overal krekels te horen en in de zandweg spot je hier en daar misschien een gaatje van een bijennestje! In het weiland loopt ook een grote schapenkudde!

Route omschrijving

Men begint bij het dorpshuis en begeeft zich van daaruit over de steenbakkerijweg door over de gravenveldweg het bos in. Op een gegeven moment kan je in het bos naar links afslaan (punt 1) nadat je de elektriciteitscentrale al voorbij bent. Die weg sla je in en loop je vervolgens uit en via de valterzandweg (punt 3)loop je totdat je bij een meertje uitkomt (punt 4). Je loopt om het meertje heen en vind vervolgens je weg weer terug (punt 5) naar de weerdingerstraat via de valterzandweg. Vervolgens zie je bij punt 6 een parkeerplaats. Deze weg sla je in en volg je naar de meerbosweg (punt 7). Vanaf de meerbosweg loop je vervolgens naar de dorpsstraat (punt 8). Via de dorpsstraat komt je vervolgens weer uit bij het dorpshuis waar de auto geparkeerd staat.