Weerdinge zoemt

Gepubliceerd op 30 mei 2023 om 20:05

Op deze pagina kunt u alle ontwikkelingen rondom het project Weerdinge Zoemt volgen. Eens in de zoveel tijd zullen we hier een update plaatsen.

05/2023

In het voorjaar van 2023 zijn wij het project Weerdinge zoemt begonnen. Dit project is bedoeld om ons dorp insect vriendelijker te maken door onder andere het vergroenen van de tuinen en bermen in Weerdinge, In het voorjaar van 2023 hebben we in samenwerking met Plaatselijk Belang Weerdinge al bloemzaadjes uitgedeeld aan de inwoners van het dorp. Zoals hiernaast te zien is heeft dat hele mooie resultaten geleverd waar wij dan ook zeker zeer trots op zijn!

09/2023

September 2023 zijn we nog een stapje verder gegaan en hebben we in de berm aan de gravenveldweg een insectenhotel geplaatst voorzien van informatie en voldoende bloemen daaromheen. Daarnaast was hier ook goed te zien dat het zadenmengsel van begin dit jaar zichzelf nu weer opnieuw begint uit te zaaien! Zo kwam er buiten de randen van de borders al her en der wat boekweit op. Fantastisch toch? Op dit moment zijn wij in gesprek met andere natuurorganisaties voor het plaatsen van meer hotels, maar daarover later meer ;).

11/2023

Het insectenhotelletje staat er inmiddels al een tijdje, maar heeft het gure weer tot nu toe weten te overleven. Daarnaast hebben we ook meer bloemen ingezaaid rondom het hotel. Ook een aantal plantjes zoals wilde marjolein en bijenkorfje zijn aangeplant als bodembedekkers. Andere plantjes zijn nog in de kweek. Op dit moment doen we een poging om blaassilene en knoopkruid op te kweken voor in de berm. De zaadjes van de blaassilene zijn zelfs al uitgekomen! Nou denkt u vast: maar zaaien moet toch in het voorjaar? Nou in de natuur zaaien planten zichzelf ook uit in het najaar en aangezien wij voornamelijk inheemse planten in deze berm zaaien zou dit dus de ideale tijd zijn. 

05/2024

Inmiddels hebben we weer wat updates! Het hotel aan de gravenveldweg heeft een flinke uitbreiding gekregen. 2 stroken van samen bijna 100m2 zijn volledig ontdaan van gazongras en ingezaaid met een bloemenmengsel! Daarnaast zijn er een aantal insectenhotels bij geplaatst die al druk bezocht worden door de bij! Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen dus. 

Daarnaast wordt er een paar meter verderop aan het henkpieterpad ook een strook ingezaaid met bloemen deze maand en wordt hier een wat groter hotel geplaatst die gedoneerd is door Landschapsbeheer Drenthe! 

21/05/2024

We zijn weer een paar weken verder en hebben zeker niet stil gezeten! Langs de gravenveldweg en langs het henkpieterpad zijn verschillende insectenhotels geplaatst. Ook de zaadjes beginnen, ondanks een zeer droge periode, al met kiemen! We hebben al veldereprijs gespot maar ook boekweit en her en der een klaproos. De metselbijen zijn ondertussen druk bezig met het vullen van de hotels met cellen met daarin een voedselpakketje en een eitje. Een en al genieten dus!

07/07/2024

We hebben weer een update! De berm staat vol in bloei! Verschillende soorten zijn opgekomen, zoals valeriaan, phaecelia, weegbreeslangenkruid, vlas en nog veel meer! Ook zijn we achter de schermen druk bezig met het oogsten van zaden en deze weer op te kweken. O.a. de wikke, dagkoekoeksbloem en look-zonder-look zijn al geoogst en weer ingezaaid. Maar het is vooral een en al genieten van de soorten die deze bloemen aantrekken, zoals de metaalvlinder, boomhommels, zandoogjes, rolpissebedden en nog veel meer!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.