De dassenburcht is een plek waar het barst van het leven. Niet alleen laten de dassen overduidelijk hun eigen sporen achter, ook andere dieren komen hierop af! De das graaft verscheidende gangen voor zijn burcht met soms tot wel 80 ingangen! Daarnaast wroeten en graven ze de grond overhoop opzoek naar voedsel. De holen van de burcht worden ook vaak gebruikt door andere diersoorten. Denk hierbij aan vossen, konijnen, maar ook de bunzing is er soms ook aanwezig. Over het algemeen gedoogd de das deze onderhuurders, zolang ze maar geen overlast veroorzaken.

Hieronder staan beelden van een burcht die ligt op een geheime locatie op privé terrein. Het is ten alle tijde verboden om dassen zomaar te verstoren en als je een burcht tegen komt moet je deze altijd met rust laten! Alle opnames zijn gemaakt langs wissels of bijburchten waar geen recente sporen waren.

Voedsel zoeken

Ook dassen moeten eten. Hun dieet varieert van regenwormen en insectenlarven tot bijvoorbeeld mais en heel af en toe een muis. Echte alleseters dus. Dassen behoren tot de marter familie maar kunnen door hun slechte ogen en lompe figuur veel slechter jagen dan bijvoorbeeld een steenmarter of veelvraat. Daarom hebben ze hun lange klauwen ontwikkeld: zo kunnen ze makkelijk graven naar wormen, zonder dat het al teveel moeite kost.

Zijburchten

Dassen hebben een hoofdburcht waar ze de jongen werpen en het merendeel van hun tijd doorbrengen, maar ook dassen zijn hun thuis soms even zat. Daarom hebben dassen vaak ook bijburchten. Deze kan je zien als een soort vakantiewoningen en worden bijvoorbeeld gebruikt wanneer de zwangere vrouwtjesdas de man zat is en hem er tijdelijk uit gooit. Maar ook als deze burcht toevallig dichterbij een voedselrijk gebied ligt dan de hoofdburcht. Dan verblijven ze daar ook een paar nachten. Zeer handig dus. Ook andere dieren maken hier gebruik van zoals konijnen en vossen.