Welkom op ons blog! Hier plaatsen wij eens in de zoveel tijd een artikel gerelateerd aan dieren en planten die wij tijdens een van onze wandelingen gespot hebben en andere handige tips. Veel leesplezier!


Nachtvlinders spotten

In eerdere berichten hebben we het er al eens over gehad: het spotten van nachtvlinders. Deze mooie insecten vliegen vaak alleen maar snachts. Natuurlijk zou je de hele nacht met de zaklamp door de tuin kunnen rennen, maar dat heeft vaak ook maar weinig effect. Gelukkig zijn er andere methodes om deze diertjes te spotten!

Lees meer »

Eetbare natuur

Heel veel planten in onze natuur kan je gewoon van eten. Sommige mensen doen dat ook en verwerken dit ook in allerlei recepten. Dit concept heet wildplukken: het halen van voedsel uit de natuur. Vroeger, als jagers en verzamelaars deden we dit natuurlijk al, maar we zijn er eigenlijk ook nooit volledig mee opgehouden. In de middeleeuwen werden kruiden vaak geplukt als medicijn tegen verschillende kwalen en zelfs tegenwoordig maken bepaalde geloven nog gebruik van deze alternatieve geneeswijzen. Afgezien van het feit of deze planten nou een helende werking bezitten of niet, zijn sommige soorten gewoon erg lekker en gezond om te eten! Maar welke soorten zijn dan redelijk algemeen en makkelijk te herkennen? want bij de verkeerde soort ga je makkelijk de fout in!

Lees meer »

agrarische sector

Dat het slecht gaat met de natuur in Nederland weet zo langzamerhand iedereen wel. Wat veel mensen echter niet weten is dat de biodiversiteit, dus de verscheidenheid in soorten, in de stad vaak veel hoger is dan op het platteland. Dit kan je ook zien op de site van ruimteschip aarde. Dit komt doordat mensen op het platteland vaak grotere tuinen hebben dus is het makkelijker is onderhoud om het allemaal maar gras te maken. Voeg hier de "kale" akkers en weilanden aan toe en er blijft niet veel ruimte over voor andere plant en diersoorten. Dit gaat vaak ten koste van vele insectensoorten, maar ook vogels en zoogdieren hebben hier (indirect) last van.

Lees meer »

Kraamkamer

De natuur is na een milde winter en natte lente weer volledig op gang en overal zijn dan ook jonge dieren te zien. Van reeën die ronddartelen door het weiland tot spechten die van hot naar her vliegen op zoek naar voedsel voor hun jongen.

Lees meer »

Handige apps

Voordat iedereen een telefoon binnen handbereik had gebruikte men veldgidsen om zichzelf wegwijs te maken in de natuur. Dit zijn boeken die gebruikt worden om bijvoorbeeld vogels te herkennen, maar ook planten en andere dieren. Hier kon je dan vinden hoe ze eruit zagen, wat hun leefgebied was, waar je ze kon vinden etcetera. 

Lees meer »